Allereerst moet het boekformaat gekozen worden. Het wordt pocket formaat 4.25 x 6.87". Daarmee is direct een lastig fenomeen benoemd. De maten voor drukwerk zijn vaak gebaseerd op inches. Dat wordt soms omgerekend naar millimeters of centimeters, bij plaatjes het aantal pixels uitgaande van 300 pixels/inch en als het werk gereed gemaakt wordt voor de drukker komen er ineens postscript punten tevoorschijn. Een inch is 2,54 cm ofwel 25,4 mm. een EPS punt is 1/72 inch en een pixel is, bij een resolutie van 300 pixels./inch uiteraard 1/300 inch. Een heel gedoe dus, zeker met mijn eigenwijze programma fireworks, die, als ik even niet oplet de resolutie herrekend en er dus aan de afmetingen geen touw meer is vast te knopen.
Vervolgens moet er een lettertype gekozen worden. Volgens de verschillende adviezen lijkt voor een boek een schreefletter het best. Dat is bijvoorbeeld Times. Ik denk te kiezen voor Garamond. Dan is de puntgrootte van belang. 11 Punten lijkt een mooi uitgangspunt. Volgens adviezen moet je rond de tekst minimaal 2,5 cm witruimte houden. Geen enkele pocket die ik heb voldoet daar aan. Er blijven dan ook wel heel weinig lettertjes over. 1,27 Cm lijkt me een mooie maat.
Een boek heeft ook een goot. Dat noemen ze het onbruikbare deel van een boek aan de kant van de binding. Over de grootte van de goot lopen de meningen uiteen. Dat is ook logisch, want afhankelijk van de manier van binden en de mate waarin je het boek mishandelt en de afmetingen van het boek. Ik hou het op 0,63 cm. Rugmarge noemt MS Word het mooi. Veel boeken beginnen een hoofdstuk steevast op een oneven pagina. Dat is aan de rechterkant. Staat heel netjes. Ze slaan na het nummer of de naam van het hoofdstuk een stuk of zes regels over. Wat die naam betreft: het lijkt niet erg modern een naam aan je hoofdstuk te geven. Doe ik lekker toch, ook al zijn het nogal saaie namen. Waarom ik dat doe weet ik niet precies, maar ik vond het beter. Zal wel komen van al die jeugdboeken die ik gelezen heb.
Dan moeten de bladzijdes genummerd worden. Trouwens wel leuk dat één van de on-line drukkers niet kan garanderen dat het boek goed in elkaar komt te zitten als de bladzijdes niet genummerd worden. Lijkt me een dolle boel daar. Mannetjes (en/of vrouwtjes) die zorgvuldig alle bladzijden bij elkaar sprokkelen om een mooi boek te maken.
Een echt boek heeft aan het begin een aantal nutteoze bladzijdes. De eerste bladzijde gaat nooit zo goed open, daar komt de naam van het boek en de schrijver zonder opmaak. Dan moet je het totaal aantal bladzijdes weten voor je verder kunt. Dat moet altijd deelbaar zijn door vier. Afhankelijk hoe het uikkomt laat je de keerzijde van het eerste blad leeg. Op het volgende blad (oneven) komt de titel van het boek en de naam van de schrijver mooi opgemaakt. Ook hiervan kun je de keerzijde leeg laten, als dat voor het aantal beter uitkomt. Dan is de copyright aan de beurt. Aan de keerzijde vermeld ik de opdracht en daarna begint het boek pas echt. In mijn geval met een voorwoord. Nadat je dit bepaald hebt moet je het boek doorakkeren of er geen onlogische stukken op een volgende pagina terecht gekomen zijn. Je kunt een beetje spelen met de paragrafen en ervoor zorgen dat alle hoofdstukken op een oneven bladzij staan. Als je daarmee klaar bent is het aantal bladzijdes waarschijnlijk anders, zodat je weer lekker van voor af aan kunt beginnen. Ondertussen lees je natuurlijk de tekst weer en kom je op nieuwe ingevingen. Kortom, zoek hiervoor een mooie periode met slecht weer uit. Neem het in dit stadium nog niet al te serieus, want na het redigeren ben je nog een keer aan de beurt.
Eenmaal de inhoud op orde komt de omslag. Dat is direct de eerste tegenvaller. Het aantal pixels van de foto die ik in gedachten had is veel te klein. Moeten opnieuw gemaakt worden. Als ik de fotos in portret stand schiet heb ik net genoeg pixels. Kan dan niet teveel meer uitsnijden, dus de compositie moet in het veld bepaald worden.
zaterdag 28 februari 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten